Moet je horen! Vissen maken fascinerende balts- en eetgeluiden, vooral bij volle maan

Scientias.nl 29 april 2023. Jeannette Kras.

Vissen lijken zulke stille dieren. Veel meer dan een blub, blub, blub hoor je niet van ze. Of toch wel? Onderzoekers hebben eens goed geluisterd en hoorden vissen zingen, kwaken, drummen en trompetteren. Vooral bij volle maan gaan sommigen helemaal los.

De wetenschappers hebben op een rif voor de kust van het Indische Goa, Hawaii en Florida de geluiden van 21 verschillende vissoorten opgenomen. Het gaat om balts- en eetgeluiden, die lastig van elkaar te filteren waren. Maar met behulp van kunstmatige intelligentie is het toch gelukt om ze los van elkaar op te nemen.

Er komen nogal wat rare geluiden langs. Van de tijgerbaars. Van bijtende garnalen. Van een groep plankton-etende vissoorten in koor.

Sommige dieren in de onderwaterwereld zijn al vroeg uit de veren. Zij maken lawaai van 03.00 uur in de ochtend tot 14.00 uur ‘s middags. Anderen zijn juist rumoerig van 14.00 uur tot 03.00 uur ‘s nachts. De plankton-eters blijken de weerwolven van de zee en laten zich vooral horen wanneer de volle maan aan de hemel staat.

Hier volgt de link naar het hele artikel.

https://scientias.nl/moet-je-horen-vissen-maken-fascinerende-balts-en-eetgeluiden-vooral-bij-volle-maan/

De hydrofoon
De onderzoekers concluderen in de studie dat de hydrofoon, een apparaat dat geluid omzet in elektriciteit, maar – in tegenstelling tot een microfoon – geschikt is voor gebruik onder water, een ideaal apparaat is om vissen in real time mee te volgen in hun ecosysteem en hun geluiden op te nemen. Met behulp van het apparaat was het team in staat om in 89 procent van de opnames de juiste vissoort te herkennen. De Indische oceanograaf Bishwajit Chakraborty, leider van het International Quiet Ocean Experiment (IQOE), heeft op deze manier voor de kust van Goa in India veel opnames gemaakt.

Lawaai onder water
Van de ongeveer 250.000 bekende diersoorten die in de zee leven, maken alle 146 zeezoogdieren geluid, net als minstens 100 van de ongewervelde dieren in de oceaan en minimaal 1000 van de 35.000 vissoorten die de wereld rijk is, denken oceanografen. En waarschijnlijk zijn het er nog veel meer.

Het monitoren van visgeluiden is niet alleen leuk om te doen, het levert ook informatie op over de timing, de locatie en onder bepaalde omstandigheden ook over de aantallen ‘roepende’ vissen en hoe de groepsgroottes veranderen tijdens het paaiseizoen. De hydrofoondata kunnen ook helpen bij het in kaart brengen van de afbraak dan wel het herstel van koraalriffen. “Hydrofoons worden op steeds meer locaties overal ter wereld gebruikt. Er zijn nog nooit zoveel mensen bezig geweest met de geluiden die de zeedieren voortbrengen”, besluit Parsons.

Het Youtubekanaal Conservation Metrics staat vol met bizarre visgeluiden.

Henk Kieft

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.