Eiwitmuziek viert 15 jarig bestaan

Op 20 mei bestaat Genodics 15 jaar. Genodics is de ontwikkelaar en producent van eiwitmuziek voor algen, planten en dieren. De ontwikkeling van Genodics is geen “lange rustige rivier”, maar dankzij de medewerking van trouwe klanten hebben we grote vooruitgang geboekt.

In 2022 werden dertig nieuwe apparaten voor eiwitmuziek geïnstalleerd. Een tiental bij boeren met wie we al samenwerkten en de rest bij nieuwe klanten. Dat zijn vooral wijnboeren en tuinders. Twee nieuwe toestellen zijn in België in gebruik genomen en vier in Frans-Polynesië, in de tuinbouw en op de vanilleteelt, opnieuw een primeur !
Een paar klanten hebben afgehaakt, maar gemiddeld groeit het bedrijf met 10 tot 15% per jaar.

Genodics in Frans-Polynesië.

De grote beurs VINITECH-SIFEL in Bordeaux had al 4 jaar niet plaatsgevonden. Eind november heeft Genodics daar op een prachtige stand gestaan en een groot aantal potentiële klanten ontmoet. Dit belooft veel voor 2023.

Pedro, Victor, Michel en Niina

Pedro, Het Genodics-team (v.l.n.r: Victor, Michel en Niina) op de VINITECH-SIFEL show eind november 2022 in Bordeaux.

Voor de toepassing op rozenstruikroest, die in 2021 goed van start was gegaan, zijn de resultaten minder goed. Banana Sigatoka is nog niet ontwikkeld. Deze toepassing gaat Genodics in 2023 optimaliseren.
Andere recente toepassingen: de rastonia van tomaten in Martinique, de bloei en productie van mandarijnen in Corsica, aardbeien in Bretagne; hier zijn de resultaten zeer positief, zowel in kwaliteit als kwantiteit.

Aardbeien uit Bretagne

Vorst en droogte

Schade door voorjaarsvorst is een terugkerend probleem. In Aquitaine, Charentes, Bourgondië en Hérault zijn de reacties op de behandeling met eiwitmuziek positief.

Vorstschade in het voorjaar.

Om de impact van droogte in de zomer te verminderen, zijn experimenten gestart met het wijnbedrijf Cave de Buxy, in samenwerking met het ERRMECe-laboratorium van professor Olivier Gallet van de CYU-universiteit van Cergy-Pontoise. Het experiment betrof de weerstand van erwten tegen watertekort.

Kennis van het Genodische proces in onderzoek

Door de samenvattende publicatie van al onze resultaten, in eind 2020 in samenwerking met het Nationaal Onderzoeksagentschap, werd de kennis van het proces van eiwitmuziek verdiept. In maart 2022 begon nieuw onderzoek naar het effect van eiwitmuziek op waterstress van plantencelculturen In Vitro. Ook werd begonnen met het ontwikkelen van computersoftware voor de vergelijkende analyse van verschillende proteodieën (eiwitmelodieën). Deze software zal deze technieken optimaliseren. Daarmee kunnen ook andere onderzoeksteams online begeleid worden.

We proberen de technici van Genodics in 2023 naar Nederland te halen.

Henk Kieft

Add comment