UV-licht helpt planten beter groeien met minder chemie

Dit filmpje is een mooi voorbeeld hoe een kunstenaar een grondgedachte van kwantum landbouw toegankelijk maakt. UV-licht voorkomt schade door bacteriën en schimmels. Daardoor hebben telers tot 50% minder chemicaliën nodig. Opnieuw Studio Roosegaarde waarin men kunst en techniek verbindt in een stedelijke omgeving.

De mengeling van blauw, rood en ultraviolet licht schept een groots kunstwerk van “dansende lichtjes”. Hier schijnen ze over een enorm veld met prei, de groente waarmee hij zijn idee uitprobeerde.

Het preiveld overdag. Foto Daan Roosegaarde.

Overdag is het een gewoon prei-veld zoals elk ander veld maar in het donker verandert het veld in een veelkleurige licht-show.

Roosegaarde maakte er een film van met de titel ‘GROW’, waarin hij toelicht hoe de lichtjes plant en mens helpen. “Dit geeft een nieuwe betekenis aan het woord ‘agri-culture’ door het landschap te presenteren als cultuur, als levende kunst”.

Hij werkte samen met Professor Jason Wargent, Hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij ‘BioLumic’, dat leidend is op het gebied van de rol van licht in de biologie van planten. Hij noemt dit project “fascinerend” en zegt dat het onderbouwd is door wetenschappelijk onderzoek. Zie voor meer achtergrondinformatie bijvoorbeeld hoofdstuk 6 van mijn boek ‘Quantum Leaps in Agriculture’.

“GROW is het droomlandschap dat de schoonheid van licht en duurzaamheid laat zien. Niet als een utopie maar als protopie, die stap voor stap verbetert.”

https://www.euronews.com/living/2021/03/09/ultraviolet-dancing-lights-the-genius-new-method-to-enhance-plant-growth

Henk Kieft

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.