Planten maken geluiden als ze sterven. Onderzoekers ontdekken steeds vaker dat planten kunnen horen of ruiken. Trillingen in de lucht kunnen een nieuw veld openen in precisielandbouw waar boeren luisteren naar gewassen die door water zijn uitgehongerd. Green Living Tribe presenteerde op 8 september 2021 een interessant verhaal over dit onderzoek. Hieronder de iets ingekorte versie (HK).
Tomaten- en tabaksplanten maken geluid als ze gestrest zijn door een gebrek aan water of als hun stengel wordt afgesneden. Dit zijn geluiden die mensen niet kunnen horen, maar de trillingen kunnen worden gevoeld op nabijgelegen bladeren. Itzhak Khait (Universiteit van Tel Aviv) merkte dat zijn tomatenplant geluiden maakte tijdens de dagelijkse cyclus van verwelking op warme dagen, om vervolgens bij het vallen van de avond weer op te leven.
Andere onderzoekers, van de Universiteit van Missouri, ontdekten dat planten andere planten echt kunnen ‘horen schreeuwen van de pijn’. HK: Iets minder antropocentrisch geformuleerd: ‘ze nemen de frequenties waar die andere planten opwekken’. De frequenties variëren van 50 Hz voor kleinere soorten zoals petunia’s en anjers tot 20 kHz voor grotere soorten zoals chilipepers of maïs (maïs). Andere planten reageren op deze frequenties van stress. De planten – die we als bijna stil beschouwden – hebben misschien een ‘taal’ die wetenschappers nog nauwelijks doorgronden.
Een nieuwe studie wees uit dat planten met elkaar communiceren door middel van geluidsgolven, waardoor trillingspulsen ontstaan die op en neer gaan langs de wortels zodat ze over hun omgeving kunnen praten. Bijvoorbeeld wanneer ze merken dat er een dier in de buurt is of zelfs dat er water beschikbaar is. Deze bevindingen kunnen onze manier van denken over het plantenrijk fundamenteel veranderen.
Tomatenplanten die door droogte gestresst zijn kunnen tot 35 geluiden per uur maken, terwijl tabak er slechts 11 produceert. Wanneer plantenstengels worden afgesneden, maakt de onbelaste groep minder dan één geluid per uur.
Men kan inmiddels onderscheiden welke geluiden planten maken onder bij verschillende oorzaken van stress. Dat gaat met behulp van machinaal leren. Daarmee kan men stress wegens droogheid onderscheiden van snijschade, meestal op basis van intensiteit en frequentie. Waterhongerige tabak blijkt hardere geluiden te maken dan bijvoorbeeld gesneden tabak.
Hoewel Khait en zijn collega’s alleen naar tomaten- en tabaksplanten keken, denken ze dat andere planten ook geluid kunnen maken als ze gestrest zijn. In een vooronderzoek namen ze ultrasone geluiden op van een paar verschillende plantensoorten. “Het vermogen om waterstress in planten met geluid te detecteren, zal steeds belangrijker worden naarmate de wereld wordt geconfronteerd met toenemende druk op de beperkte toevoer van zoet water”, zei co-auteur van het onderzoek, professor Simon Gilroy.
Het idee dat uitgedroogde planten geluiden kunnen maken, die in precisielandbouw kunnen worden gebruikt, lijkt misschien haalbaar als het opnemen van deze geluiden niet al te moeilijk is om op te zetten tijdens veldonderzoek, zegt Anne Visscher van Royal Botanic Gardens, Kew.
Planten kunnen ploppende geluiden maken als ze gestrest zijn, maar het klinkt niet alsof de planten weten wat er gebeurt. Wetenschappers denken dat dit geluid wordt veroorzaakt door cavitatiebellen in water dat onder druk beweegt.
Add comment