Helpt meditatie echt ?

Dat vraagt Cor Peters zich af in een van zijn recente blogs. Cor doet, als leider van het Europa Ayurveda Centrum bij Ommen, ook wetenschappelijk onderzoek naar de werking van Ayurvedische medische planten. Ik neem enkele citaten over.

“Ja, natuurlijk, de mensen die regelmatig mediteren weten het wel. Maar hoe kun je dat uitleggen aan mensen die “er niets mee hebben”? Heel vaak hoort hij de reactie: “Ik kan het niet meten, dus is het er niet.”

Cor verwijst naar een wetenschappelijk onderzoek dat het effect van meditatie gemeten heeft. Dat is het grote misdaadonderzoek in Washington in 1993.

Het idee was om aan te tonen dat misdaad en sociale stress kunnen verminderen door meditatie dat het bewustzijnsveld beïnvloedt.

Op grond van eerdere ervaringen werd voorspeld dat de criminaliteit in de stad tijdens de observatieperiode met meer dan 20% zou verminderen.

Ongeveer 800 mediteerders begonnen aan het project. En deze groep groeide in de weken erna tot 4000 deelnemers.

Als een half procent van zo’n stad gaat mediteren, zakt de misdaad met bijna 24%!

Dus Cor kan de vraag of meditatie zin heeft alleen maar volmondig beamen. Dat sluit aan bij zijn eigen ervaringen met mediteren en gezondheid.

Bron:
Hagelin JS1; Orme-Johnson DW; Rainforth M1; Cavanaugh K1; Alexander CN1; Shatkin SF1; Davies JL2; Hughs AO3; Ross E4“Effects of Group Practice of the Transcendental Meditation Program on Preventing Violent Crime in Washington, D.C.: Results of the National Demonstration Project, June–July 1993”, D.C.Institute of Science, Technology and Public Policy Technical Report 94:1, 1994. Social Indicators Research (vol 47 issue 2: 153-­201, 1999)

Henk Kieft

Add comment